Musikkabaré Synden

20-29.4.2016, Aleksandersteatern

Tillsammans med den internationella musikergruppen tog ”Syndens” artisterna sin publikmed på en resa till det finska 50-tals själslandskapet och drömmarna i takten av en oemotståndlig och charmant naivism. Integrationsteatern Baltzars 16 personers uppträdargrupp återvände till den gamla finska schlagerns värld via en stark triangeldrama som utspelades på dansbanorna.

Under kabaréns repetitioner koncentrerade man istället för övningar byggande på det tekniskt utförandet på ett utnyttjande av känslotänkandet och ett mentalt växande både som människa och artist.

SYNDEN tog ställning och var ett politisk budskap från den förtryckta befolkningsgruppen vars själsliga välbefinnande hör till god livskvalitet. Brist på emotionell intelligens är ett ökande problem speciellt i Finland. Systemet kan inte ingripa de verkliga utmaningarna - ensamhet, utanförskap, ökande illamående.

Produktionen stöds av Helsingfors Kulturcentral, Svenska kulturfonden och Centret för konstfrämjande.


Emotionell intelligens som styrmetod

Kulturrådet Veijo Baltzar har under årtionden utvecklat en regimetod och pedagogik som baserar sig på sk. mångkulturell emotionell intelligens. Metoden grundar sig på att utöka det själsliga välbefinnandet genom att förstärka ens identitet via erfarenheter och kulturella grogrunder. Detta skådespel visade de praktiska konsekvenserna av mångkulturell emotionell intelligens.

"Veijo vill inte att vi spelar roller, utan att vi visar våra själar, det är väldigt annorlunda teater än vad jag gjort förut."

"Efter en inledande förvirring insåg jag, att på Teater Baltzar börjar man inte med tekniken, utan istället med personligheten och uttrycket som kommer inifrån."

Manuskript, regi: Veijo Baltzar

I huvudroller: Veijo Baltzar, Lilian Luo, Lia Goresh

Musik: Alexandr Dmitriev (piano), Ilkka Ferm (saxofon), Carl-Johan Häggmann (slagverk)

I övriga rollerna: Samia Abdullahi, Marjana Andreeva, Aino Bertell, Nina Castén, Lia Goresh, Tuulia Heiskanen, Milla Kaitalahti, Oona-Emilia Latva-Hoppala, Elsa Marjanen, Molly Nybondas, Aino Sederholm, Peppina Sillasto, Elsa Simonen, Elina Öster

Föreställningar: 20.4, 22.4, 28.4. och 29.4.