Europas samvete

2013-2015


Drom rf producerade 2014-2015 evenemanghelheten ”Europas samvete” som bestod av en internationell konferens, utställningen ”Mirandas” turné och skådespelet ”På en gitarr med sju strängar", allt tillägnat frågan om Europas multikulturalism. Projektet fick stöd av EU:s ”Ett Europa för medborgarna”-program."Europas samvete" - lnternationell konferens

18.3 – 19.3.2014, Riksdagens Lilla Parlaments auditorium


Evenemanghelheten kulminerade i den två dagar långa internationella konferensen ”Europas samvete” som ordnades i Finlands Riksdagshus 18. -19.3.2014. Konferensens talare bestod av betydande utländska och finländska beslutsfattare, kulturpåverkare och representanter för olika vetenskapsgrenar.


”Europas samvete”-konferensens mål var att förnya EU:s politik som marginaliserar minoriteter och jobba för en jämlik mångkulturell minoritetspolitik. I samband med konferensen publicerades Veijo Baltzars till EU riktade medborgarinitiativ om förnyandet av EU:s mångkulturspolitik genom konkreta handlingar. Konferensen sattevärde vid hur viktigt det vore att öka mängden av handlingar som bottnar i utbildning och kultur samt utvecklingen av dem.
Miranda – zigenarna och förintelsen . Vem är rädd för den vite mannen?

Utställningen ”Miranda – zigenarna och förintelsen. Vem är rädd för den vite mannen?” invigdes av Kultur- och idrottsminister Paavo Arhimäki på Finlands nationalmuseum 12.9.2013.


I det andra världskriget blev zigenarna systematiskt utsatta för nazisternas förtryck. Uppskattningsvis blev en fjärdedel eller rentav hälften av Europas zigenare dödade under holocausten. Folkmordet på romerna försjönk i tystnad och det är ännu okänt för de flesta vad som verkligen hände.


Läs mer om utställningen!”På en gitarr med sju strängar” –pjäsen

Mars - April 2014, Alexandersteatern Premiär 19.3.2013


”På en gitarr med sju strängar” var en narcissistisk parodi om livets vimmel och en modern skildring av en minoritet. Rollfigurerna för en dialog där skönhet och godhet förespråkades och man var emot det fula i livet. Denna kabaréföreställning sprängde gränser mellan olika kulturer lämnar ingen oberörd. Pjäsens musik var komponerats av Kiureli Sammallahti till Veijo Baltzars dikter. Med i produktionen fanns också Toni Edelmans kompositioner och traditionell zigenarmusik. För musiken stod Drom-orkestern. Skådespelarna var främst unga studerande från kreativa områden.


Regissering, manuskript, konstnärlig vision: Veijo Baltzar

Komposition: Kiureli Sammallahti, Toni Edelman, trad.

Musik: Drom-orkesternProjektets samarbetspartner:President Tarja Halonen
fungerade som projektets beskyddare

Anne Frank-stiftelsen

Svenska kulturfonden

Undervisnings- och kulturministeriet

Goethe-Institutet

Karlsuniversitetets
sammhällsvetenskapliga fakultet, Prag, Tjeckien

Sveriges ambassad

Tjeckiens ambassad

Estlands ambassad

Ungerns ambassad

Österrikes ambassad

Nederländernas ambassar

Institut Français

World Assembly of Youth (WAY)

Åbo konstakademi

Muséet
för romkultur, Brno, Tjeckien

Finlands nationalmuseum

Alexandersteatern

Raseborgs stads kulturbyrå

Idensalmi stads kulturbyrå

Stödföreningen
för Lovisa konstcentrum

Unga européer rf